top of page

Gronden - Aarden 🌍

Hoe is jouw contact met de aarde? Sta jij met beide benen op de grond?

Hoe voel je of je gegrond of geaard bent? En maakt dat wat uit voor je dagelijkse leven?

Gronden of aarden is voor velen een begrip waar je aandacht niet naar uit gaat totdat zich een probleem ermee voordoet.


Gegrond of geaard zijn is niet hetzelfde als aanwezig zijn in het moment, wat je bijvoorbeeld met meditatie bevordert. Het is geen eenmalige handeling, zoals met blote voeten op de aarde (niet in je woonkamer of op stoeptegels maar ècht in de aarde) gaat staan of een boom vastpakken niet betekent dat je voor de rest van je leven gegrond bent, zelfs niet voor de rest van die dag.

Gronding houdt wel verband met je lichamelijke ervaring van jezelf en ten opzichte van je omgeving.

Gronding heeft ook met je energie te maken en met universele energie. Zoals je waarschijnlijk inmiddels van mij weet is alles energie, alles is trilling en frequentie en heeft zo verband met elkaar, is onmogelijk los van elkaar te zien.


Je zou gronden of aarden kunnen definiëren als: het volledig aanwezig zijn in het hier & nu van de stoffelijke bestaansdimensie en tegelijkertijd gevoed worden door een evenwichtige mengeling van zowel kosmische als aardse energieën.

Voor veel mensen tegenwoordig is het niet vanzelfsprekend dat die energie in evenwicht is.


Dus om de vraag te beantwoorden of je gegrond bent zul je al enige ervaring moeten hebben met het observeren van je eigen energiestroom en daarin het gegrond of niet-gegrond zijn kunnen herkennen.

Iemand die niet-gegrond is, heeft meestal snel opvlammende, nogal vluchtige emoties. Voelt zich onzeker en onevenwichtig. Overweldigende gevoelens van angst, zelftwijfel en verbijstering zijn vaak goede indicaties voor de staat van niet-gegrond zijn.

Iedereen wordt wel eens geplaagd door angst of twijfel maar het verschil tussen het uit de hand lopen van deze gevoelens doordat we niet-gegrond zijn ten opzichte van de veerkracht die we hebben als we wel geaard zijn maakt het verschil.

Vaak ben je als je niet-gegrond bent overal behalve in je energetisch centrum. En wat is dat centrum dan? Dat voel je als je energie aanwezig is, dan ervaar je innerlijk evenwicht, helder denken en een algeheel prettig gevoel. Voor de meeste mensen bevind dit centrum zich in de onderbuik.

Als je het contact met je lichaam kwijt bent of juist extreem sensitief bent is 'voelen' een extra lastige opgave, of dat nu emotioneel of fysiek is. Niet-gegrond zijn in je lichaam kan zich juist in een gebrek aan sensaties tonen (geen gevoel in je benen of koude voeten) of in een overdaad (verhoogde hartslag of bloeddruk, klamme handen).


Als je bezig gaat met gronden dan ervaar je een verdieping van die energie vanuit je centrum.

Je ervaart weer contact met de aarde en je omgeving, op een helderder en gefocuste manier. Je kunt weer contact maken met je lagere chakra's en je benen, je energie verplaatst zich van 'boven de gordel' naar eronder. En dat is nogal wat, in onze cultuur, in onze technische maatschappij die niet bevorderlijk is voor gronding. Waar wij vaak veel tijd besteden aan lezen of onze computers gebruiken en veel tijd passief en in ons hoofd besteden.

Het vraagt oefening om bewustwording te creëren en je energie te brengen naar verbinding met jezelf, met de aarde en je omgeving. Dat is ook niet iets van één keer, één dag maar een mensenleven lang. Dat lijkt onbegonnen werk maar laat ik je geruststellen: dat is het niet. Maar het is wel de realiteit als je de golfbeweging van het leven bekijkt, met de rustmomenten en de uitdagingen die dit op je pad brengt, dan zijn dit net zo goed de rustmomenten en uitdagingen voor je gronding, telkens weer.


Je zult ontdekken dat je na enige tijd er goed in wordt, de keuzes die je hinderen in je gronding beter opmerkt, dat is al voldoende, je hoeft ze zeker niet tot in detail te gaan analyseren.

Dit zijn bijvoorbeeld op mentaal niveau kerndenkbeelden als 'ik ben niet goed genoeg', het gevoel geen bestaansrecht te hebben en de angst voor straf vanwege het spreken van de waarheid.

Op fysiek niveau: de aardsheid van je lichaam (boeren, winden laten, ontlasten, bloeden, schilferen, etc), je gevoelens over naaktheid, je uiterlijk en seksualiteit.

Op emotioneel niveau kan het zijn dat je jezelf in bescherming neemt, klein maakt, je je vertrouwen in jezelf kwijt bent geraakt.

Als een hindernis toch groter blijkt kan je dit altijd apart (therapeutisch) aandacht geven. Wees dankbaar voor de helderheid die het grondingsproces je brengt.

Gronden herstelt het contact met ons stoffelijke bestaansniveau, en daarmee ook het contact met de daaraan inherente beperkingen. Je ontwikkelt het vermogen om te kunnen beoordelen welke beperkingen je jezelf oplegt, welke door onze cultuur worden gedicteerd en welke we behoren te accepteren en respecteren.

Aan de andere kant kun je steeds beter de voordelen ervan gaan ervaren.

Als je goed in je lichaam zit en in harmonie bent met de wereld om je heen, beginnen er dingen te veranderen. Dat komt doordat je, als je jezelf hebt gegrond, jezelf een fundament hebt gegeven waarop je kunt werken. De patronen van niet-gegrond zijn beginnen te verdwijnen. Dit zijn de veranderingen die je inspanningen om gegrond te zijn de moeite waard maken.

Dit is de reden dat gronding aan bod komt als basisvaardigheid binnen mijn trajecten.


Een genakkelijke manier om te gronden is 10 tot 15 min, liefst dagelijks, huidcontact te hebben met de aarde. Door bijvoorbeeld met blote voeten in de aarde te staan of een barefoot wandeling. Je kunt ook met je lichaam contact maken door te gaan zitten of liggen en dan gaat het vooral weer om het huidcontact met de aarde.

Een andere manier om je energie uit je hoofd en in je lijf te krijgen is met je handen en/ of lichaam te werken, bijvoorbeeld door beeldend werken of Beeldende Vaktherapie.


Gronden is bewezen effectief voor je welzijn. Het verlaagt je stressniveau, verlaagt ontstekingswaarden in je lichaam en heeft een gunstig effect op je glucosewaarden.


Grond jij al? Wat is jouw favoriete manier van gronden/ aarden?


Gronden - Aarden is verweven in mijn behandelingen d.m.v. verschillende technieken.

Gronden - Aarden kan ook een specifieke persoonlijke hulpvraag zijn waar aan gewerkt kan worden.

Kun jij nog wat aandacht voor gronding gebruiken?


Gegrond en in Flow✨

Aonsjail

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page