top of page

Het begin van 2023 en voornemens..

Na de feestdagen worden we weer bestookt met allerlei suggesties voor goede voornemens:

- een goedkoper sportschool abonnement voor de eerste maanden, om van je 'feestdagenkilo's' af te komen.

- anders een of ander dieet met minder suiker, minder vet, minder koolhydraten, minder...

- minderen of stoppen met alcohol en roken (altijd een goede keuze!)

- en anders een detoxkuurtje..

Gezondheid is absoluut belangrijk maar als je nog geen schuld- of schaamtegevoel hebt dan kunnen al deze suggesties juist ervoor zorgen dat je gaat twijfelen, dat er iets gaat knagen (Ben ik dan niet goed genoeg zoals ik ben?) en dan volgt (vaak onbewust) de fase van stress.. dat je waarschijnlijk toch iets moet want 'dat hoort blijkbaar' of keuzestress: wat moet ik dan kiezen? Want ja, volgens 'algemene mening' moet je alweer beachbody ready zijn bij de eerste zonnestralen en nog meer van dat soort onrealistische eisen. Het jaar is nog niet goed en wel begonnen en de stress sluipt er zo (weer) in!

Zullen we stress eens van een positieve kant benaderen: het geeft een signaal af dat iets niet helemaal in lijn is met hoe jij je leven hoort te leven, niet meer en niet minder. De kunst is naar dit signaal te luisteren en te handelen, zo verdwijnt de stress ook weer.


Persoonlijk heb ik niets met de Gregoriaanse kalender en het koppelen van goede voornemens aan de jaarwisseling. Ik volg de cyclus van de Natuur, dat doe ik al heel wat jaren en ik voel me beter bij dat ritme.

Volgens de natuur is het nog steeds winter, wat betekent dat het een tijd is van rust, reflectie op de lessen van de vorige cyclus en vooruit kijken naar de mogelijkheden in het voorjaar.

In het voorjaar, als de dagen zich weer lengen en je energie weer toeneemt, is het natuurlijk en biologisch gezien een betere tijd om actief te investeren in je voornemens dus neem nog die 2 maanden tot 21 maart. De kans is groot dat je tegen die tijd hebt kunnen bepalen wat bij jou past en binnen jouw mogelijkheden ligt. Daarnaast is de kans dat je je voornemens in het voorjaar beter volhoudt groter doordat je fysiek meer energie hebt en je hebt meer emotionele ruimte door het veranderende weer, meer sociale activiteiten en ondersteuning.

Het is toch zonde van je tijd, van je zelfvertrouwen en je zelfbeeld als je nu uit stress en onzekerheid iets kiest wat leidt tot een faalervaring, een gevoel van onzekerheid en meer stress?


In alle rust reflecteren op de vorige cyclus, of die op 1 januari of in het voorjaar begint maakt niet uit.

Sta stil bij jouw unieke ervaringen, welke hindernissen je tegen bent gekomen op fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel niveau.

Als je daarnaar terug gaat, kun je voelen of je die hindernissen hebt kunnen aanpakken en mag achterlaten (dat voelt alsof ze geen issue meer zijn of je weet ze misschien zelfs niet meer) of dat er nog aandacht naartoe mag gaan?

Probeer de verleiding te weerstaan om meteen hard hieraan te gaan werken maar voel eerst in alle rust en eerlijkheid bij jezelf wat je werkelijk nodig hebt om die punten aan te pakken. Soms is een keer niet genoeg om een duidelijk antwoord te voelen, dan herhaal je het nog een keer of anders 2. Neem daar je tijd voor, vertrouw op dit proces van afstemmen op je innerlijke wijsheid, daarom is het winter!

Als je weet wat je nodig hebt, kun je jezelf dit geven of heb je daarbij ondersteuning nodig?

Dit is ook de tijd om op je gemak te zoeken naar welke persoon, workshop, training, methode, etc dat voor jou kan zijn. Dit is de tijd om voor jezelf te bepalen hoe jij jouw energie zo goed en efficiënt mogelijk kunt gaan gebruiken. Dat is immers wat je uiteindelijk wil als je voornemens maakt, dat je er ook resultaat van kunt zien.


Voor mijzelf is dit ook een tijd van terugblikken, op persoonlijk vlak, maar ook waar het gaat om mijn relatie, mijn gezin en mijn praktijk. Het is een tijd van vragen stellen: wat heb ik nog nodig? waar wil ik mij nog in ontwikkelen?, hoe staat onze relatie ervoor en wat zijn onze plannen voor ons gezin?, en wat wil ik bereiken met mijn praktijk dit jaar?

Hier komen de ideeën uit voort voor voorbereidingen van scholing of workshops, datenights en vakantieplannen, van blogs tot social media tot cursussen die ik wil gaan geven dit jaar.

Zo ben ik bezig met het voorbereiden van Bodyfulness, die gaat in februari starten. Ik had me voorgenomen dit nu in januari al te doen maar dat voelde niet goed, dus heb ik dit aangepast. Dat is gelukkig een van de voordelen van zelfstandige zijn.

Daarnaast ben ik bezig met het voorbereiden van het Cyclisch Welzijn aanbod voor het voorjaar. Dat is iets waar ik uit eigen ervaring volledig enthousiast over ben en overtuigd dat jullie dat ook gaan zijn. Ik kijk hier erg naar uit!

De tijd en de rust die ik mezelf gun voor dit proces hebben hun effectiviteit al meermaals bewezen. Dit proces geeft duidelijkheid en flow, een stomende energie die in het voorjaar volledig tot groei & bloei kan komen.


Mijn tip voor een goed voornemen: neem je tijd, laat je nu niet gek maken maar blijf bij jezelf, in wintermodus. Nog even in rust, voelen hoe de balans van vorig jaar was, wat je achterlaat en wat je meeneemt naar het komende jaar. Nog even de tijd nemen om je voorbereidingen te treffen en hulp te vragen als dat nodig is, je kunt niet alles alleen doen en dat hoeft gelukkig ook niet.

Investeren in jezelf kent geen tijd maar je kunt jezelf een dienst bewijzen door te luisteren naar wat je nodig hebt en (te leren) hoe je jezelf dat kunt geven in plaats van het volgen van de onrealistische standaard van onze maatschappij, hoe verleidelijk of dringend dit ook verpakt wordt. Uiteindelijk gaat het om jouw welzijn, jij staat met jezelf op en gaat met jezelf slapen, jaar in en jaar uit, door alle seizoenen van de cyclus van het leven heen.


Dat je jouw Flow mag vinden deze cyclus!

Aonsjail
Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page