top of page

Therapie of coaching?

Het is niet altijd even duidelijk welke vorm van ondersteuning je nodig hebt. Dat is geheel afhankelijk van het probleem, de klacht of de wens die je hebt. Om je op weg te helpen leg ik uit wat het verschil is tussen een hulpvraag en een veranderwens en welke vorm van begeleiding daarbij hoort.


Het lijkt heel voor de hand liggend en het woord hulpvraag wordt gemakkelijk gebruikt binnen de hulpverlening, ik doe dat ook, maar wat is nu eigenlijk een hulpvraag? En wat is dan het verschil met een veranderwens, want bij een hulpvraag wil je toch ook je situatie veranderen?


Het woord hulpvraag is samengesteld uit 2 woorden: 'hulp' en 'vraag'. Dit zou je kunnen vertalen in 'je hebt hulp nodig' en 'vraagt die hulp' aan een (door jou gekozen) professional.

Voor sommige mensen is een hulpvraag heel concreet: ik heb mijn been gebroken en heb hierbij (direct) hulp nodig van een arts of specialist. Voor anderen is dit lastiger, want sommige problemen zijn niet zo concreet en dan kan het een stuk moeilijker zijn om aan te geven waar je nu precies hulp bij nodig hebt.

Een hulpvraag kan beginnen vanuit een soort 'weten', het gaat al een tijdje niet zo lekker, je voelt je futloos, loopt tegen verschillende dingen aan en je wil duidelijkheid: er klopt iets niet maar wat is er aan de hand?

Het kan ook beginnen vanuit een fysieke klacht: je hebt een vervelend of pijnlijk gevoel of je merkt op dat je gestresst bent. In de basis wil je natuurlijk van je klacht af en kun je voor de korte termijn geholpen zijn met verschillende middelen (bijvoorbeeld pijnstilling) of behandelingen zoals bijvoorbeeld een massage bij spanningsklachten. Maar voor de langere termijn is dat vaak geen oplossing. Om voor langere tijd geholpen te zijn is het belangrijk te weten waar de oorzaak van je klacht ligt en deze aan te pakken. In de regel is dit dan een therapeutisch traject.

Een hulpvraag die start met dat gevoel van 'weten' of fysieke klachten kan uiteindelijk liggen op het gebied van bijvoorbeeld: controle leren loslaten, je zelfbeeld verbeteren, terugkomen in je lichaam of weer emoties leren doorvoelen. Het kan zelfs zijn dat een trauma uit het (verre) verleden een oorzaak is voor je klachten van vandaag. De behandeling bestaat uit het onderzoeken van je overlevingsmechanismen, overtuigingen en patronen, het vraagt je om te kijken naar je donkere kanten, dat wordt ook wel schaduwwerk genoemd. Dit is niet zweverig maar juist heel concreet, diepgaand en pittig werk om te doen. Het levert je enorm veel wijsheid en vrijheid op als je deze stukken in jezelf durft aan te kijken. En die oorzaken aanpakken eist meestal een verandering van je die tenslotte zal leiden naar een leven dat meer overeenstemt met de kern van jouw Zijn.


Als je je hulpvraag nog niet helder hebt, geen zorgen, ik neem in mijn kennismakingsgesprek de tijd om samen met jou te onderzoeken welke hulpvraag er onder jouw 'weten' of fysieke klacht schuilt. Dit doe ik aan de hand van het bespreken van de 5 niveaus van holistische behandeling:

-fysiek: waar in je lichaam voel je de klacht? Hoe uit zich dit?

-emotioneel: welke gevoelens ervaar je bij je klacht?

-mentaal: welke gedachten of overtuigingen komen er bij je op als je stilstaat bij je klacht?

-energetisch: wat ervaar je als gevolg voor je energie? Ben je bijvoorbeeld vaak moe of heb je een korter lontje?

-spiritueel: welke rol speelt deze klacht in je leven? Hoe zou je leven er uitzien zonder deze klacht?

Vanuit holistische visie hangen deze 5 niveaus samen en is genezing dan ook het in balans brengen van al deze niveaus.

Het belangrijkste is vooral dat je jezelf bent in ons gesprek. Er is geen foute manier van Zijn, je bent goed zoals je bent.


Een veranderwens is wezenlijk anders dan een hulpvraag. Deze wordt geboren uit een behoefte aan groei, een interesse voor een thema of onderwerp en gaat niet gepaard met het gevoel van lijden of een klacht (met oorsprong uit het verleden) waar je dagelijks hinder van ervaart.

Een veranderwens is relevant voor jouw ontwikkeling op dit moment in je leven. En dit betekent vaak dat je motivatie en energie hebt en de wil om te investeren in je eigen groei en toekomst. Ik help je graag op weg om jouw wens meer vorm te geven en de verandering te bewerkstelligen die je voor ogen hebt. En in de regel is hier een coachingstraject aan de orde.


Meer weten? Boek een kennismakingsgesprek via de website of bel/ whatsapp: 06-41826081.


In Flow✨

Aonsjail

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page